måndag 8 augusti 2011

Varför A inte gillar mörk choklad

På radiokanalen x3m pågår ett försök med en specialdiet, reportern Alexandra testar LCHF + låg köttkonsumtion. Hon stöter på lite motgångar, bland annat "får " hon ju äta lite choklad och då med hög kakao-halt och lite socker - inte bra tycker hon!

Det finns troligtvis en förklaring varför hon inte gillar mörk, bitter choklad. Det är just i det bittra som orsaken sitter i det att hon föredrar t.ex. mjölkchoklad som är rik på socker, söt smak.


Då jag fördjupat mig lite i metoden sapere har jag fått en enkel teori till våra förhållanden till olika smaker. Det söta är nedärvt, vi är kodade att från början älska det söta (modersmjölken), inte heller det salta stöter motstånd när man som baby övergår sakta till normal och saltad mat.

Däremot möter både det sura och det bittra ett visst motstånd. Dessa grundsmaker måste man smakträna sig i. Upp till 15 gånger behöver man träna sig i att anamma en ny smak. Själv var jag ca. 30 år när jag verkligen började tycka om de bittra kaffet och njuter av det.

Mörk choklad är bitter och jag antar att Alexandra har för lite smakträning bakom sig när det gäller just denna bittra "smakklang"!? Att låta en bit mörk choklad möta en klunk gott mörkrostat kaffe kan faktiskt vara en intressant smakupplevelse. 2 olika bittra nyanser möter varandra.

Medveten smakträning kan hjälpa en mörkchoklad-hatare!?

Vi skall också vara medvetna om hur mycket socker (i alla tänkbara former) som matindustrin använder i sina produkter, det är ju så lätt att sälja åt västlänningar som får allt mindre smakträning i hemmen. Sockrade flingor, färdig mat, smaksatta drycker, yoghurtar.....

Tänk på alla sura och bittra nyanser som finns representerat i grönsaksriket, inte undra på att många har fördomar mot olika rotfrukter och grönsaker....!

4 kommentarer:

  1. Du har säkert rätt. Operation smakträning skall påbörjas!

    Vilken tur att jag har en mentor, så dietomdeveten som jag varit. Med hjälp av dig är jag snart kanske nästan själv expert :)

    /Alexandra radio x3m

    SvaraRadera
  2. Nog så sant. Och en del hävdar att smaken är en högst privat angelägenhet som inte går att diskuteras. Men den går att läras, faktum är att alla människor föds utan någon smak, av den enkla anledningen att vi har inga referenser att jämföra med, vi är totalt utan smak vid födseln och när vi sedan börjar få allt möjligt i vår mun skaffar vi oss smakminnen och referenspunkter vi senare i livet kan ha en otrolig nytta av. Och Sapere, är det bästa verktyget och den bästa pedagogiska träning vi kan utföra när det gäller att både förklara och lära smaker. Det är en sensorisk träning med mat för alla sinnen. Förhoppningsvis blir det flera "saperister" i Finland också som kan föra den här metoden vidare, den enda som faktisk bevisligen funkar.

    SvaraRadera
  3. Ge bittert till den bittre, så kommer sötman fram! Ett gammalt ordspråk som har så mycket klokskap i sig. Bra Harriet att du tar upp "bitterämnet" ; ) Det är allför sällan förekommande i vår kost, men det går som sagt var att lära sig uppskatta det. Bitterämnen är mycket bra för matsmältningen. Finns i riklig mängd i bl.a pepparmynta som kan vara lätt att ta till sig som t.ex thé. Rekommendationer jag läst är att man ska inta bittra ämnen ca 30 min före måltid. Tack för intressanta nyhetsbrev! Hälsningar Nina på Lustans Ekologiska

    SvaraRadera
  4. Roligt att läsa era inlägg ! :)

    Läste en notis idag om just det bittra, om dess positiva inverkan på astma, det ger effekt ner i svalget och vidgar / främjar syreupptaget....verkar finnas mycket att upptäcka bland sinnen och smaker...

    SvaraRadera