tisdag 11 oktober 2011

Det stora matmötet

Presskonferensen 

Startskottet har gått för den andra konferensen inom Ny Nordisk Mat, redan för länge sedan kunde man skönja att det Nordiska köket skulle komma att bli ett gastronomiskt kök att räkna med, på "världsmatkartan"!

Noma - världens bästa restaurang finns i Danmark, ett flaggskepp, en förebild för hela Norden! (utsedd för andra året i rad)

Det viktigaste fokus just nu är våra barn och unga, en utmaning. Dagens konsumenter äter inte maten om den inte tilltalar och attraherar dem. Maten måste smaka gott, annars äter man inte den. Det handlar om matkvalitet och satsning på att göra måltiden mera pedagogisk - min starka övertygelse!

Själv har jag sett att måltiden idag behöver bli betydligt mera pedagogisk, en nödvändighet eftersom kunskapen i hemmen försvinner.

En mycket viktig och central fråga som så här i inledningen, lyfter Kaisa Poutanen upp, vårt dagliga bröd ! Norden har en fantastisk ledarroll för att lyfta fram våra fina spannmål med betoning på råg, havre och korn. Vi har nu studier som visar att de yttre delarna av dessa spannmål på lång sikt har en stor betydelse för vår hälsa på lång sikt.



Här kan man på ett pedagogiskt sätt använda materialet, från jord till bord - information om växtodling för grundskoleelever. Det är viktigt att undervisa barn i våra råvaror, i barndomen kan våra ambitioner om bättre mat åt våra barn börja! Materialet finns på SLC´s hemsida, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

"Ny nordisk vardagsmat" - är förankringen i Danmark där man jobbar för att lära barn laga mat och äta bättre mat. Ett intressant forskningsprojekt pågår i Danmark, OPUS där man låter en stor grupp barn under ett halvt år lag och äta nordisk mat. Får återkomma med mera innehåll om detta intressanta fenomen.

Utgångspunkten för ett annat fokusområde är sjukhusmaten. Vi har ett problem med att patienterna till och med kan bli sjukare under vårdprocessen på grund av maten. Sjukhusmaten är ett lågstatusområde, men har nu blivit intressant därför att den kostar pengar. Vi har börjat ge mediciner åt patienterna istället för god och närande mat !



Henrik Höjgaard Rasmussen kommer att prata mera om, visa resultat från Danmark där man kan låta sjukhusen vara ett bevis på att vi kan genom mat bota sjuka människor. Han har som läkare erfarenhet av att arbeta med bland annat anorektiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar