fredag 14 oktober 2011

Tankar om Matmötet


Håller på att återhämta mig ! :)

Många intryck senare och på hemmaplan kan jag nu konstatera att det var roligt att jag fick var med, roligt att möta både gamla och nya människor som värnar om mat.

"Ensam kan man inte utveckla sig" - sade en kock som fick träffa Karolina Sparring och Johanna Westman från Allebarnrätten i Sverige.

Att träffa likasinnade är ju framför allt en ryggradsförstärkning. Det känns bra att mötas och få en bekräftelse för att vi nog är på rätt väg. Forskning, utvecklingsprojekt och möten för att dela allt detta gör att vi kan föra fram området mat som någonting verkligt viktigt och avgörande för samhället, för Norden som gemansam angelägenhet.

Här är mina "russin" som jag plockar fram ur "konferens-kakan". 
High-lights:

   Släng dig i väggen medelhavsdieten, den är historia ! Vi skall föra ut östersjökosten som en verklig nutida modell - för att förbättra folkhälsan. Utgångspunkten är den rena maten som vi hämtar efter säsong i vår närmiljö !
   Mat är medicin, idag ersätter vi bra närande mat med mediciner. Vad om vi nu genom den danske läkaren, Henrik Höjgaard Rasmussen kan börja ändra synen på offentlig måltid inom vården !? Att  sjukvården kan få hjälp av ett bättre kosthåll och t.o.m förkorta och förbättra sjukhusvården ? Vilken politiker vill inte få ner sjukvårdskostnaderna?
   Kloka ord från Citta-Slow staden Falköping i Sverige, Leif Bigsten: Politikerna var modiga nog att stå emot införandet av centralkök och cook and chill-system. Välgrundade värderingar för att arbeta mera hållbart, var tyngsta argumentet för att inte införa storskaliga kosthåll." Helhetstänkande och långsiktigt arbete, kostar mer men ger mångdubbelt tillbaka !"
   "Råg i ryggen" - ett uttryck som i nordisk forskning på spannmål har en verklig innebörd och betydelse. Skaldelarna - fibrerna ger hälsa och styrka för hela kroppen, speciellt om konsumtionen är långsiktig. Vi äter mer vete än råg, men historiskt var det igår som läget var tvärtom. Dessutom har vi även outnyttjade möjligheter att expandera användningen av både havre och korn. Professor Kaisa Poutanen´s kloka ord.
   Både Andreas Viestad från Norge och Emil Bruun Blauert från Danmark var rörande eniga om vikten av att göra barnen delaktiga i matlagningen och hjälpa dem att få de kunskaper som deras föräldrar försummat. Båda berättade om sina lyckade erfarenheter med att lära barn kocka. En alltför under-dimenssionerad verksamhet också hos oss. Vilken nisch för krog-trötta kockar, starta kockskolor för unga !
   Enigheten med att vi måste öka utbildningen inom mat åt de som arbetar med barn, lärare och dagvårdspersonal. Även fortbildning och inspiration behövs i stora doser för de som ansvarar för barn och ungas kost.
   Alger. Vår framtida mat, hämtat från våra egna vatten, förädlat till näringsrik närmat
   Beundrar Einar Risvik med flera i Norge och deras kamp för att få hälsovårdsministern och andra tunga politiker att förstå vikten av att satsa på näringsrik offentlig måltid.



3 kommentarer:

  1. Det var en härlig atmosfär på mötet! Så mycket positiva och engagerade människor ger en energi att fortsätta jobba med frågor som berör matkvalitét och måltidsglädje. Och vidgat sammarbete med övriga norden är absolut den bästa vägen! Tänk dig ett framtisscenario med "Geitmyror" och "Madhus" här och där även i vårt land...Det skulle resultera i folkhälsa med tiden.

    SvaraRadera
  2. Instämmer Monica, tänk om Nordens hälsoministrar och utbildningsministrar skulle besitta denna aha-upplevelse och övertygelse...!?

    SvaraRadera
  3. De borde alla ha varit med på konferansen...

    SvaraRadera