onsdag 12 oktober 2011

Måltid med alla sinnen

Konferenssällskapet har nu fått njuta av en fin måltid, dirigerad av Matti Jämsen, en av världens bästa kockar!


Förrätt: Sockersaltad inhemsk sik, äggsmör och dill
Varmrätt: Glaserad ytterfilé av älg, rökt älgköttbulle och skogsvamp
Efterrätt: Lingon vispgröt, havrekrokant och havreskum

Några omdömen:

Anna: Förrätten var lite väl konstruerad. Älgköttbullen var säkert den godaste älgbullen jag har ätit ! Dessertvin hade varit pricken på i´et till efterrätten. Nordisk mat handlar om enkelheten och renheten och det fanns där.

Sven: Doften av granbarr ! Förrätten var rätt konstruerad, siken ville lite försvinna.

Johanna: Måltiden var kontrastrik, jag hade inte väntat mej vispgröt till efterrätt. Liisa Ruuskanen var lite provocerande men på ett bra sätt!

Måltid är mera än mat


När vi anlände till matsalen var det som att komma till en skog, det doftade av skog och den övre våningen var klädd i träd och till och med en liten åker av havre fanns med vid ingången. Mossa, bär och kvistar klädde trappor och borden. Naturen är vacker, bra att våga lyfta fram enkelheten i måltidsarrangemang !


Genom dimm-rök kommer sedan serveringspersonal och underhållningen fram. Liisa Ruuskanen tolkade  både rollen som konsument, kock och extremist på ett underhållande och fängslande sätt. Ett annat sätt att presentera mat på, kockens roll vill lite blekna i det ljus som Liisa lyckades skapa kring sin egen show !

Känner en viss stolthet växa fram, stolthet över att vara nordbo och ha tillgång till allt det fina vi har. En stolthet som jag tror att allt fler känner. Hoppas att vårt gemensamma kök, det nordiska köket, fortsätter att växa sig stark i allt fler sammanhang.

Några bilder på vår mat får avsluta detta inlägg:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar