onsdag 31 augusti 2011

Lyft för lokalmat med Martha

Alltid roligt att se ett slutresultat!

Planerna för årets Matkulturdag i Svenskfinland (firas 8.10) - ett jubileum dessutom, var jag med och sådde ett frö till.

Kolla in "Rena råvaror" här ! Ett inspirationsmaterial med recept från flera platser i vårt granna matland, Svenskfinland.

För 2 år sedan var jag i Norge och kom då första gången i kontakt med Ny nordisk mat och kom då på tanken att lyfta det unika ortspecifika som finns i vårt land. De producenter och odlare som satsar på det genuina och arbetar för äkta matkvalitet och vill främja goda smaker. Dem skulle Martha kunna föra fram, ett nytänkande, baserat på det nordiska ursprunget. Nu har man skapat ett till synes läckert slutresultat, en matbroschyr.

Under veckoslutet hade jag förmånen att få åka på en fantastisk resa i mitt eget landskap, Åland! Styrgruppen för ny nordisk mat besökte vår ö och lät sig imponeras av mat-entreprenörskapet som verkligen finns här. Vi besökte:
- Grannas äppelodling och musteri,
- Bolstaholms Gård, nötkött med kvalitet
- Lunch på Havsvidden
- Kaffe med information om den Stora Skördefesten på Åland
- Annelund, en örtträdgård
- Ulfsby Gård, fårkött och kött av Highland Cattle och en vacker hantverksbutik
-Pub Stallhagen - ett imponeraden mikrobryggeri
- Dagen avslutades på Kvarnbo Gästhem för de som skulle övernatta, en plats med mervärde!

Arbetet med att främja det lokala har bara börjat, gruppen här på Åland har ett härligt arbete att ta itu med, tala varmt för betydelsen av matens ursprung, kvalitet, småskalighet och främja tanken om att värna för den lokala miljön. Men, framför allt stoltheten av det "egna"!


tisdag 23 augusti 2011

Vi gör chips -

av äpplen!

En ljuv höstkryddad doft sprider sig i köket. Eleverna får göra egna äppel-chips av åländska trädgårdsäpplen. En av många idéer som dök upp när vi funderade på vad allt man kan göra av just våra härliga äpplen.

Tunna skivor, på plåt, i 100 graders ugn....

och som hemläxa, för den ivriga hemma kocken, värt att pröva:


Stekta äppelklyftor med fling-fras
Fling-fras:
1 dl hela nötter (hassel) eller mandel eller kokosflingor
11/2 dl havreflingor
75 g smör
1/2 dl (rå)socker
1-2 tsk malen kardemumma, gärna grön
Äpplen:
2-5 syrliga äpplen
50 g smör
1/2 dl honung

1. Grovhacka nötter / mandel.
2. Smält smöret i en stekpanna, och tillsätt resten av ingredienserna till fraset.
3. Stek tills det får vacker färg, under omrörning
4. Ställ åt sidan, eller lägg upp i serveringsskålar
5. Kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor.
6. Smält smöret i stekpannan, lägg med äppelklyftorna och stek en aning.
7. Tillsätt honungen och låt allt steka ihop, ca 1 minut.
8. Servera tillsammans med fling-fraset och eventuellt lätt vispad grädde eller vaniljyoghurt

Här är några av elevernas "fras":




söndag 14 augusti 2011

Smak&kvalitet - långkok

Vem kokar länge sin mat ?

Om, du gör det, har du enkelt fått fram goda smaker, utan industrins fuskmetoder som jästextrakt och E621. Har du dessutom använt fina råvaror och kokat länge så har du verkligen fått fram goda smaker. Enkelt.

En kontrovers förstås eftersom vi inte har tid (eller fördelar tiden annorlunda) och så verkar det som om vi i samma stund vi känner hunger påbörjar matlagningen, istället för att planera in det hela lite på förhand.

I storkök, smakinvestera och gör maten "dagen före", lasagne-sås som blir godare, gryta med godare smak och mörare köttbitar....

Tips, då du kommit igång med planeringen....

Hemma kocken:
Gör mat i ugnen. Utnyttja lediga dagar och / eller nätter. Testa gärna detta recept och plocka fram lergrytan (funkar också i annan vanlig gryta, typ gjutjärn):

1. Gnid in förmånliga köttbitar, t.ex. bog (här använde jag grisfilé, men den behöver inte vara så länge i ugnen, räcker med 2-3 h) med goda kryddor. Jag använde en ljuvlig kryddblandning som Nina gjort på lustans ekologiska. Vitlök, mejram, havssalt, salvia.....



2. Lägg med lök, rotfrukter (om du vill) och lite vitlök och några skvättar fläderblomssaft eller vittvin


3. Ställ i ugnen, på låg värme 100 grader, hela dagen ! 6 timmar eller längre.
4. Använd sedan vätskan och sönderkokta grönsaker, mixa och späd med grädde till sås.
5. Skär upp köttet. Klart



Ps. Det är grundsmaken, umami som kommer till sin rätt, då en maträtt med protein får utvecklas och tillredas i god tid. Umami betyder "köttigt" eller lagrat protein. Den fejkade motsvarigheten är E621, då handlar det om att dölja lågkvalitativa råvaror med lågkvalitativa smaker.

måndag 8 augusti 2011

Varför A inte gillar mörk choklad

På radiokanalen x3m pågår ett försök med en specialdiet, reportern Alexandra testar LCHF + låg köttkonsumtion. Hon stöter på lite motgångar, bland annat "får " hon ju äta lite choklad och då med hög kakao-halt och lite socker - inte bra tycker hon!

Det finns troligtvis en förklaring varför hon inte gillar mörk, bitter choklad. Det är just i det bittra som orsaken sitter i det att hon föredrar t.ex. mjölkchoklad som är rik på socker, söt smak.


Då jag fördjupat mig lite i metoden sapere har jag fått en enkel teori till våra förhållanden till olika smaker. Det söta är nedärvt, vi är kodade att från början älska det söta (modersmjölken), inte heller det salta stöter motstånd när man som baby övergår sakta till normal och saltad mat.

Däremot möter både det sura och det bittra ett visst motstånd. Dessa grundsmaker måste man smakträna sig i. Upp till 15 gånger behöver man träna sig i att anamma en ny smak. Själv var jag ca. 30 år när jag verkligen började tycka om de bittra kaffet och njuter av det.

Mörk choklad är bitter och jag antar att Alexandra har för lite smakträning bakom sig när det gäller just denna bittra "smakklang"!? Att låta en bit mörk choklad möta en klunk gott mörkrostat kaffe kan faktiskt vara en intressant smakupplevelse. 2 olika bittra nyanser möter varandra.

Medveten smakträning kan hjälpa en mörkchoklad-hatare!?

Vi skall också vara medvetna om hur mycket socker (i alla tänkbara former) som matindustrin använder i sina produkter, det är ju så lätt att sälja åt västlänningar som får allt mindre smakträning i hemmen. Sockrade flingor, färdig mat, smaksatta drycker, yoghurtar.....

Tänk på alla sura och bittra nyanser som finns representerat i grönsaksriket, inte undra på att många har fördomar mot olika rotfrukter och grönsaker....!

fredag 5 augusti 2011

x3m´t uppdrag

Nytt uppdrag!

Coaching och peppning till en reporter på radiokanalen x3m, Alexandra. Hon testar en kort period med LCHF + lite eget extra tillägg inte mera än 300 g kött / vecka....för det får man cancer av.... !?

Nåja, att ändra diet är intressant och mycket personligt, genom hennes blogg kan andra ta del av hennes reflektioner och tankar. Här finns länken till hennes aktiva sida/blogg på radiokanalen.

LCHF, "lite kolhydrater och mycket fett-dieten" har onekligen gjort ett intryck på mig och omkullkastat endel av de officiella kostråden från våra myndigheter. Själv tror jag att kommande råd (nya rekommendationer 2012) nog får sig en modifierad inriktning till endel tack vare de som förespråkar LCHF och vad som framförts i debatten och i sin tur nya forskningsrön.

Testade själv dieten, pga problem med huden och märkte en förändring mot det bättre tack vare minskad kolhydratkonsumtion. Själv har jag fått förstärkning för matens kvalitet och dess betydelse för vår hälsa. Äkta vara smör om margarin, riktig mat om industrins fusk och fejk!

Angående köttet....vi skall inte glömma de mångfald som köttet erbjuder, dels vad gäller näringsinnehållet och allt de rika och bra vi kan välja ifrån. Då tänker jag på ekologisk köttproduktion (tänk på att den du äter också äter!), på de vilda köttet som i hästlängder vinner på näringsinnehållet. Ät mindre och betala mer !

Tillägger gärna att jag gärna äter vegetariskt och att de finns ett fantastiskt utbud på inhemska, ekologiska råvaror. Snart är dessutom högsäsongen här för det !

Vi skall inte glömma att vi är alla individer, själv tror jag att både barn och unga och de som idrottar mycket klarar av mycket mera kolhydrater än oss andra...

Kämpa på Alexandra och många nya insikter får du säkert !