onsdag 26 oktober 2011

Smöret är bäst på Åland

Om man får tro blind-provet som har gjorts i Allt om Mats senaste nummer, är det åländska smöret det bästa!

Bland 8 olika smör fann man att det åländska smöret är både smakrikt med en "mild och aromatsik smörsmak". En stor fördel har det också för att det inte sprätter av vatten i stekpannan. Smörkonsumtionen har vunnit terräng bland konsumenterna och det verkar som om vi har lämnat margarintiden bakom oss. Smörbergena från 90-talet är ett minne blott. Konsumenten vill ha naturlig mat, äkta vara och nu verkar grädden knappt räcka till för smörtillverkningen.

Hur gör man då det åländska smöret? Se klippet här, från Vetamix.

En känga passar jag på att lägga in i dett inlägg. Priset.

Smöret från ÅCA är dyrt, smakar det så kostar det. Ja, det håller jag med om. Skulle det inte vara på sin plats att sälja smör till storhushåll och restauranger för ett subventionerat pris i storpack. Då kunde alla de offentliga köken på Åland servera och göra mat på denna utmärkta åländsk produkt?

Då kunde man servera smöret åt sina matgäster? På sidan om kan man lägga fram margarinet, för fortfarende hävdar myndigheterna att det är det som barnen (och alla andra) ska äta.

En profileringsfråga, ett Åland som stöder närproducerat!

onsdag 19 oktober 2011

Matlust med mobilen

En lärares dröm, motiverade elever. Knepen är många, här är ett:

I början av terminen införde jag ett system med att aktivt ge hemläxor i hemkunskapsämnet (huslig ekonomi). Endast då man tränar sig på praktiska färdigheter når man resultat. Eftersom alla (i princip) elever har en mobiltelefon med en kamare, tänkte jag att jag skulle utnyttja detta.

När man gjort sin uppgift hemma, kan eleven fotografera sitt slutresultat, och visa upp eller skicka in bilden till mig. De som gjort detta får en stjärna i mina anteckningar ! Jag betonar att det inte är fråga om att göra hemläxan för min skull, utan för att träna sig och investera i sina kunskaper om att sköta ett eget hushåll, på sikt. Många stjärnor ger förstås måjlighet till ett bra vitsord...

Så här kan det se ut:



Man kan också helt traditionellt göra en skriftlig utvärdering på ett papper eller på receptet, om det är en matlagningsuppgift. Eller så kan man som denna kille gjorde, hämta med ett provsmak på sin produkt ! Jag blir varm i hjärtat ! :)


De elever som skickar elektroniskt in sina bilder, via e-posten lägger jag upp i "rummet" hemläxa på denna blogg / hemsida. Titta gärna in där och beundra övningarna hemma !

fredag 14 oktober 2011

Tankar om Matmötet


Håller på att återhämta mig ! :)

Många intryck senare och på hemmaplan kan jag nu konstatera att det var roligt att jag fick var med, roligt att möta både gamla och nya människor som värnar om mat.

"Ensam kan man inte utveckla sig" - sade en kock som fick träffa Karolina Sparring och Johanna Westman från Allebarnrätten i Sverige.

Att träffa likasinnade är ju framför allt en ryggradsförstärkning. Det känns bra att mötas och få en bekräftelse för att vi nog är på rätt väg. Forskning, utvecklingsprojekt och möten för att dela allt detta gör att vi kan föra fram området mat som någonting verkligt viktigt och avgörande för samhället, för Norden som gemansam angelägenhet.

Här är mina "russin" som jag plockar fram ur "konferens-kakan". 
High-lights:

   Släng dig i väggen medelhavsdieten, den är historia ! Vi skall föra ut östersjökosten som en verklig nutida modell - för att förbättra folkhälsan. Utgångspunkten är den rena maten som vi hämtar efter säsong i vår närmiljö !
   Mat är medicin, idag ersätter vi bra närande mat med mediciner. Vad om vi nu genom den danske läkaren, Henrik Höjgaard Rasmussen kan börja ändra synen på offentlig måltid inom vården !? Att  sjukvården kan få hjälp av ett bättre kosthåll och t.o.m förkorta och förbättra sjukhusvården ? Vilken politiker vill inte få ner sjukvårdskostnaderna?
   Kloka ord från Citta-Slow staden Falköping i Sverige, Leif Bigsten: Politikerna var modiga nog att stå emot införandet av centralkök och cook and chill-system. Välgrundade värderingar för att arbeta mera hållbart, var tyngsta argumentet för att inte införa storskaliga kosthåll." Helhetstänkande och långsiktigt arbete, kostar mer men ger mångdubbelt tillbaka !"
   "Råg i ryggen" - ett uttryck som i nordisk forskning på spannmål har en verklig innebörd och betydelse. Skaldelarna - fibrerna ger hälsa och styrka för hela kroppen, speciellt om konsumtionen är långsiktig. Vi äter mer vete än råg, men historiskt var det igår som läget var tvärtom. Dessutom har vi även outnyttjade möjligheter att expandera användningen av både havre och korn. Professor Kaisa Poutanen´s kloka ord.
   Både Andreas Viestad från Norge och Emil Bruun Blauert från Danmark var rörande eniga om vikten av att göra barnen delaktiga i matlagningen och hjälpa dem att få de kunskaper som deras föräldrar försummat. Båda berättade om sina lyckade erfarenheter med att lära barn kocka. En alltför under-dimenssionerad verksamhet också hos oss. Vilken nisch för krog-trötta kockar, starta kockskolor för unga !
   Enigheten med att vi måste öka utbildningen inom mat åt de som arbetar med barn, lärare och dagvårdspersonal. Även fortbildning och inspiration behövs i stora doser för de som ansvarar för barn och ungas kost.
   Alger. Vår framtida mat, hämtat från våra egna vatten, förädlat till näringsrik närmat
   Beundrar Einar Risvik med flera i Norge och deras kamp för att få hälsovårdsministern och andra tunga politiker att förstå vikten av att satsa på näringsrik offentlig måltid.



onsdag 12 oktober 2011

Måltid med alla sinnen

Konferenssällskapet har nu fått njuta av en fin måltid, dirigerad av Matti Jämsen, en av världens bästa kockar!


Förrätt: Sockersaltad inhemsk sik, äggsmör och dill
Varmrätt: Glaserad ytterfilé av älg, rökt älgköttbulle och skogsvamp
Efterrätt: Lingon vispgröt, havrekrokant och havreskum

Några omdömen:

Anna: Förrätten var lite väl konstruerad. Älgköttbullen var säkert den godaste älgbullen jag har ätit ! Dessertvin hade varit pricken på i´et till efterrätten. Nordisk mat handlar om enkelheten och renheten och det fanns där.

Sven: Doften av granbarr ! Förrätten var rätt konstruerad, siken ville lite försvinna.

Johanna: Måltiden var kontrastrik, jag hade inte väntat mej vispgröt till efterrätt. Liisa Ruuskanen var lite provocerande men på ett bra sätt!

Måltid är mera än mat


När vi anlände till matsalen var det som att komma till en skog, det doftade av skog och den övre våningen var klädd i träd och till och med en liten åker av havre fanns med vid ingången. Mossa, bär och kvistar klädde trappor och borden. Naturen är vacker, bra att våga lyfta fram enkelheten i måltidsarrangemang !


Genom dimm-rök kommer sedan serveringspersonal och underhållningen fram. Liisa Ruuskanen tolkade  både rollen som konsument, kock och extremist på ett underhållande och fängslande sätt. Ett annat sätt att presentera mat på, kockens roll vill lite blekna i det ljus som Liisa lyckades skapa kring sin egen show !

Känner en viss stolthet växa fram, stolthet över att vara nordbo och ha tillgång till allt det fina vi har. En stolthet som jag tror att allt fler känner. Hoppas att vårt gemensamma kök, det nordiska köket, fortsätter att växa sig stark i allt fler sammanhang.

Några bilder på vår mat får avsluta detta inlägg:



tisdag 11 oktober 2011

Det stora matmötet

Presskonferensen 

Startskottet har gått för den andra konferensen inom Ny Nordisk Mat, redan för länge sedan kunde man skönja att det Nordiska köket skulle komma att bli ett gastronomiskt kök att räkna med, på "världsmatkartan"!

Noma - världens bästa restaurang finns i Danmark, ett flaggskepp, en förebild för hela Norden! (utsedd för andra året i rad)

Det viktigaste fokus just nu är våra barn och unga, en utmaning. Dagens konsumenter äter inte maten om den inte tilltalar och attraherar dem. Maten måste smaka gott, annars äter man inte den. Det handlar om matkvalitet och satsning på att göra måltiden mera pedagogisk - min starka övertygelse!

Själv har jag sett att måltiden idag behöver bli betydligt mera pedagogisk, en nödvändighet eftersom kunskapen i hemmen försvinner.

En mycket viktig och central fråga som så här i inledningen, lyfter Kaisa Poutanen upp, vårt dagliga bröd ! Norden har en fantastisk ledarroll för att lyfta fram våra fina spannmål med betoning på råg, havre och korn. Vi har nu studier som visar att de yttre delarna av dessa spannmål på lång sikt har en stor betydelse för vår hälsa på lång sikt.



Här kan man på ett pedagogiskt sätt använda materialet, från jord till bord - information om växtodling för grundskoleelever. Det är viktigt att undervisa barn i våra råvaror, i barndomen kan våra ambitioner om bättre mat åt våra barn börja! Materialet finns på SLC´s hemsida, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

"Ny nordisk vardagsmat" - är förankringen i Danmark där man jobbar för att lära barn laga mat och äta bättre mat. Ett intressant forskningsprojekt pågår i Danmark, OPUS där man låter en stor grupp barn under ett halvt år lag och äta nordisk mat. Får återkomma med mera innehåll om detta intressanta fenomen.

Utgångspunkten för ett annat fokusområde är sjukhusmaten. Vi har ett problem med att patienterna till och med kan bli sjukare under vårdprocessen på grund av maten. Sjukhusmaten är ett lågstatusområde, men har nu blivit intressant därför att den kostar pengar. Vi har börjat ge mediciner åt patienterna istället för god och närande mat !



Henrik Höjgaard Rasmussen kommer att prata mera om, visa resultat från Danmark där man kan låta sjukhusen vara ett bevis på att vi kan genom mat bota sjuka människor. Han har som läkare erfarenhet av att arbeta med bland annat anorektiker.

söndag 9 oktober 2011

Nordiskt matmöte

Mitt budskap:

Offentlig måltid har idag blivit viktigare ur ett matkultur perspektiv, än vad det var för över 60 år sedan då man började servera varm mat åt våra barn i Finland. Lunchen utgör fortfarande ett viktigt energiintag (30% av dagsbehovet). Barn och unga blir idag allt mer likriktade i sin smakrepertoar, ett problem som har pågått i Väst redan länge. I de allra flesta hemmen ges det för lite smakträning. Föräldrar har idag allt mindre kunskaper om råvaror och förlitar sig på industrins färdiga lösningar.



Kökspersonal, hushållslärare och andra mat kunniga människor har fått en ny viktig roll för dagens barn och unga. De kan erbjuda dem smakupplevelser och ge dem den smakträning som hemmen försummat. De är viktiga kunskapsbärare och har en fin möjlighet att föra matkulturen vidare. Genom att göra den offentliga måltiden mera pedagogisk kan vi lära dem bli mera medvetna, hjälpa dem äta mera mångsidigt, välja fördomsfritt bland våra fina nordiska råvaror. För samhället skulle det innebära medborgare som automatiskt äter mera hälsosamt.

Operation skolmat valde att lägga fokus på det viktigaste, nämligen matgästen. Att locka fram matglada barn. Mätta barn är glada barn. Resultatet var gott, vi ökade grönsakskonsumtionen med i snitt 50 %. Med vår fantastiska grönsaksbuffé som komplement till den varma (industribaserade) skolmaten samt färskt hembakat bröd ökade fiberintaget och mättnaden markant. Effekten var elever som orkade med hela skoldagen och behövde bara ett litet mellanmål på eftermiddagen.

Inhemska grönsaker, rotfrukter och spannmål är förmånliga ingredienser, därför behöver inte skolmaten bli dyrare bara för att man ökar utbudet.  Genom att låta barnen välja själv sina grönsaker äter de mera. Grönsaksbuffén har samma mat psykologi som används i ”smågodis-plocket”. Många färger och former gör att man tenderar ta för mycket, vilket inte blir ett problem om det förläggs på grönsaksutbudet. Därtill tenderade barnen äta mindre av den dyra varma maten.

Operation skolmat erbjöd även undervisning i Sapere, den franska metoden som på alla sätt stöder skolmåltiden och lockar eleven att få uppleva med alla sina sinnen.  I arbetet med projektet blev det tydligt att det saknas mål för kosthållet i alla städer och kommuner. Idag går många städer och kommuner över till att centralisera maten som sist och slutligen blir en dyr och låg kvalitativ transportvara. Istället för att satsa på kunnig personal så avskedas personal.  En utveckling som strider helt mot möjligheten att lyfta fram matkvalitet och måltidens pedagogiska dimension.

Mitt goda råd till en förändring är att alla de som berörs av en måltid, i en skola, på ett daghem, på ett åldringshem etc. bör mötas. Förändringen börjar då alla sätter sig ner och funderar ut ett hållbart mål för kosthållet. Kökspersonal, pedagoger, politiker, tjänstemän, (vård)personal och själva matgästen (eleven) skall komma till tals. 

Jag ställer er frågan, hur skall vi äta, hur ser en bra måltid ut och hur kan vi nå dit?