fredag 21 maj 2010

Köttklister - restanvändning eller fejk?

Har du hört talas om ”köttklister”? Det är ett preparat bestående av fibrinogen och trombin. När dessa två beståndsdelar reagerar med kollagen som finns i kött levrar det sig och ”klistrar ihop” köttbitarna. Av myndigheterna regleras detta idag som tillsatsämne fast i framtiden kommer det att lyda under gruppen ”enzymer”.

Det finns inga dokumenterade hälsorisker med preparatet. Däremot har många kritiska röster höjts mot upplevelsen av att missleda konsumenterna. Så långt har man kommit i ställningstagande inför detta att man inte får servera hoplimmat kött på restaurang. Det måste alltid säljas som förpackat till konsumenten som kan läsa om tillsatsämnet i ingrediensförteckningen.

Jag ställer mig i raden av kritiska konsumenter och säger, nej tack! Det är ju onekligen en intressant enzym som kan åstadkomma detta, hockuspockus 2 bitar blir 1! Fast och andra sidan vi har ju vant oss vid att äta nermalet kött av annars ovälkomna bitar - korv.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar