tisdag 18 maj 2010

Måltidskomponering

Detta är välkomponerad mat
"Hemgjord Snickers" = Tjinuskisås, salta jordnötter och mörk choklad.
Sött möter salt och aning bitterhet från kakao-rik choklad, en smakhit!

Idag har jag undervisat i "Sapere", smakskola i vår projektskola i Karleby. Lektionen handlade om att komponera måltider. Det handlar om att lägga ihop grundsmakerna (surt, salt, beskt och sött) i rätt balans. Precis som musik som är välkomponerat - noter som ligger i klang, rytm och balans / harmoni med varandra. Så gör man även goda måltider, lägger ihop goda kvalitativa råvaror i rätt balans och smakharmonier. Det salta möter sött, det bittra med det syrliga. En god helhet är en harmoni mellan alla våra grundsmaker.

Idag bjöd jag eleverna på osaltad äggröra (sött) med rökt fisk (salt och rökarom), det bildade en bra helhet. Sedan en sallad  (bittra nyanser) med citrondressing (syra) och en bit kött, stek (sötma och bittra inslag från stekningen). Vi saltade och pepprade också salladen. Så sallad med kött blev en god helhet som fungerar.

Eleverna fick också testa vad som händer när man dricker söt "sockerdricka" till den syrliga dressingen. En söt dryck kan bli mindre söt med hjälp av citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar