onsdag 20 juli 2011

Blåbärsfrossa

Idéer för vad man kan göra med alla blåbär:
  • Frossa och ät dem som sådana !
  • Blåbärs Trifle 
  • Rårörd blåbärssylt à la Emilia
  • Fyllig bärpaj
  • Traditionell blåbärspaj
  • Blåbärsmuffins
  • Torkade blåbär - fyllning till myslin
  • Smoothie
  • Blåbärsbulle, finsk blåbärspirog
  • Blåbärsgröt
  • Bärgelé med vispgrädde
  • Frukt eller bärkompott med kanelcrème
Här följer nu en rad med recept att inspireras av! Lycka till och njuta av att bli blåa om munn´  ! :)

Den här blåbärs trifle´n gjordes i direktsändning i Ålands radio. Torsdag 21 juli

Blåbärs trifle, för 4 pers
4 vackra glas
3-5 goda kex eller kaksmulor
1 dl starkt kaffe, espresso
2 dl vispad grädde
4-5 dl blåbär

Smula kexen i varje glas, häll på av kaffet (avsvalnat). Vispa grädden, smaksätt den med vanilj, kardemumma. Klicka på grädde ovanpå kex-smulorna, varva blåbär med grädde. Dekorera med kaffepulver eller lite kaksmulor och några blåbär.

Rårörda blåbär à la Emilia
4 msk råsocker
4 dl blåbär

Krossa noggrant bären och rör tills sockret har löst upp sig och slutat att knastra. Gott till plättar, yoghurt, fil, rostat bröd, skorpa.

Fyllig bärpaj
1 rund pajform, ca 24 cm

125 g smör
¾ dl råsockr
1 ägg
¾ tsk kardemumma
1 ½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½ dl mald mandel
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning:
ca 1 l blåbär
2 dl gräddfil eller crême fraiche
1 ägg
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker


1. Rör smöret och sockret vitt och pösigt, lättast går det med elvispeln. Tillsätt ägget och rör väl.
2. Blanda alla torra ingredienser och rör ner mjölblandningen i smeten. Bred ut smeten i en pajform.
3. Fördela blåbären över smeten.
4. Häll gräddfilen i en skål och tillsätt ägg, socker samt vaniljsocker. Rör om.
5. Häll blandningen över bären och grädda i ca 30 minuter.






Blåbärs smoothie för 2
En mellanmålsdryck med bär, frukt och yoghurt ger mycket energi och vitaminer.  Man kan variera mellan olika frukter och bär från fruktskålen eller frysen.

1 banan
2 deciliter blåbär
2 deciliter naturell yoghurt
2 deciliter juice (apelsin, äppel, ananas, blandfrukt)
2 matskedar houng
2 matskedar solrosfrön

  1. Skala bananen och skär den i mindre bitar.
  2. Mixa ihop banan, frysta blåbär, naturell yoghurt, juice och honung med en stavmixer eller en matberedare.
  3. Strö över solrosfrön. Servera direkt i ett stort glas eller i en tekopp.


Blåbärsmuffins (ca 25 st)
Muffins med bär eller fruktsmak blir saftiga och goda. Det går också bra att använda en god sylt.
2                                         ägg
1½                 dl                   socker
75                  g                    smält smör eller margarin
3                    dl                   vetemjöl
1                    tsk                 bakpulver
1/2                 dl                   mjölk
2                    dl                   blåbär, frysta, torrsockrade

1. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det svalnade fettet.
2. Blanda bakpulvret med vetemjöl. Tillsätt blandningen under omrörning.
3. Blanda i mjölken. Vänd till sist försiktigt ner blåbären.
4. Fördela smeten i pappersformar och grädda i 225 grader varm ugn i ca 12 minuter






Kvarkpirog
Pirogkulturen är viktig i Finland. Vi har både söta och salta piroger, som kan serveras både kalla och varma. Våra piroger kan vara öppna eller ha lock. De kan vara jäsdeg, smördeg, rågdeg utan hävmedel och mördeg. En av de mest omtyckta pirogerna är kvarkpirogen som är öppen. Byt ut kvarken mot blåbär, som kan blandas upp med potatismjöl.
3                    dl                   mjölk
½                   dl                   socker
1                    tsk                 salt
25                                       jäst
1                                         ägg
100                g                    smör eller margarin
10                  dl                   vetemjöl (600 g).

  1. Värm mjölken till 37° grader. Smula jästen i en bunke
  2. Häll på mjölken och blanda i socker, salt och smält smör.
  3. Blanda i några dl vetemjöl och rör till en jämn smet, rör ner ägget. Blanda i resten av mjölet, lite åt gången.
  4. Låt jäsa, ca ½ timme.
Fyllning:
1                    l                     kvark
3                                         ägg
2                    dl                   socker
2                    dl                   russin
1                    tsk                 vaniljsocker
2                    dl                   grädde (lättgrädde)
Till pensling: ägg.

  1. Om kvarken är mycket blöt, låt den rinna av i en sil.
  2. I kvarken blandas russin, socker, vanilj och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen är grötaktig.
  3. Kavla degen (spara lite till ett gallerverk) och flytta den till en långpanna med bakplåtspapper. Vik upp kanterna (i Karelen bara kortsidorna).
  4. Fyll pirogen med kvarkblandningen. (Kavla resten av degen till en platta och sporra ut längder som läggs över pirogen som ett gallerverk).
  5. Låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 200° grader tills pirogen fått vacker färg.






Blåbärsgröt (4 personer)
Om man använder djupfrysta blåbär, måste rågmjölsmängden ökas till ca 5 dl, eftersom de vätskar av sig. Prova också lingon. Om man vill kan man tillsätta salt. Desto längre gröten baddar, desto godare blir den.
9                    dl                                        vatten
3                    dl                                        rågmjöl
6                    dl                                        blåbär
(honung)

  1. Koka upp vatten. Tillsätt rågmjölet lite åt gången under kraftig vispning. Är man rädd att få klimpar i gröten, så lös upp rågmjölet med kallt vatten och koka sedan upp grötstommen.
  2. Låt gröten koka 10 minuter på svag värme och under omrörning då och då.
  3. Blanda därefter ner de rensade blåbären och låt dem koka med, gärna i 20 minuter. Söta eventuellt med honung. Serveras med mjölk.






Bär i gelé
Denna efterrätt blir jätte festlig om man serverar den från t.ex. vinglas och spritsar grädden på den stelnade massan. Gelésocker är en färdig sockerprodukt som innehåller geléämnet pektin.
6 små portioner:
360                g                                          bär, färska eller djupfrysta eller frukter (7 dl)
200                g                                          vatten eller vatten + saft eller juice (2 dl)
50                  g                                          gelésocker (ca ½ dl)

6 stora portioner:
1                    l                                          bär eller frukt
5-6                dl                                        kokande vatten eller saft
1½                 dl                                        gelésocker

  1. Lägg bär eller frukt i små portionsskålar.
  2. Koka upp vätskan och tillsätt sockret. Rör tills sockret har löst upp sig.
  3. Häll den heta lagen försiktigt över bär eller frukt.
  4. Låt stelna i kylskåp. Garnera med vispgrädde.
Frukt eller bärkompott med kanelcrème
1                    l                                          blandad frukt eller bär
2                    st.                                       citrongräs eller
½                   st.                                       citron, rivet skal av den
1                    dl                                        vatten
½                   dl                                        farinsocker
½                   dl                                        citronmelissblad
Kanelcrème:
250                g                                          kvark
½                   dl                                        florsocker
1                    tsk                                      vaniljsocker
1                    tsk                                      malen kanel.

Skiva citrongräs tunt på längden eller tvätta citronen och riv skalet. Koka citrongräs och farinsocker i vattnet några minuter. Lägg i bär eller frukt och citronmelissblad och låt det kallna. Smaksätt kvarken med florsocker, vaniljsocker och kanel. Servera kompotten med kanelcrème.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar