söndag 17 juli 2011

The Tjejmiddag

Goda vänner förtjänar god mat.

Inför tjejträffen hos oss, planerade jag en middag. Blev lite ego och ville själv äta mat utan att ta hänsyn till barn. Pasta, potatisfritt.....Jag ville äta det jag verkligen gillar:

- Lamm
- Avocado
- Gravad lax
- Getost
- Rödbeta
- Mörk choklad
- Jordgubbar.....

Menyn blev följande:

Förrätt:
Gravad lax-tartar, blev tartar på sikrom (fick inte tag på tillräckligt bra lax och hade inte tid att grava själv..) på smörstekt toast

Varmrätt:
Marinerad yttrefilé av lamm, helgrillad
Ljummen sallad från grillen
Avocado-getoströra
Enkelt hummus och källar-baguette

Efterrätt:
Marängtårta med lemon-curd (som jag glömde hemma!!!), vispgrädde och blåbär och smultron
Choklad-doppade jordgubbar och färsk ananas

Sikrom-tartar, 10 pers
100 g sikrom
1 gullök, finhackad
1 bruk crème fraiche
lite dill, vitpeppar

Blanda ihop och klicka på smörstekt toast. Dekorera med dill, citron eller lime som vi gjorde.

Grillad lammfilé, 10 pers
6-8 lammfiléer (c 1,5 kg)
Marinad:
1 pressad lime
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 knippe basilika och lika mycket färsk timjan

Marineras direkt i dubbel påse över natten i kylen. Tag upp och grilla det rumsvarma köttet på båda sidaor i 4-6 minuter. Tranchera upp i tunna skivor innan servering

Ljummen sallad från grillen, 10 pers
2 knippen färsk rödbeta
2 knippen färsk morot
500 g körsbärstomat
1 squash
3 paprikor i olika färger
3 färska lökar i klyftor
i knippe grönkålsblad
2 vitlöksklyftor

Pressa vitlöken i en salladsskål, klipp i färska örter (basilika, timjan, persilja), lägg med 1 msk vinäger (ljus) och en skvätt olja. Tillsätt tomaterna, lite salt och peppar. Låt stå tills det andra är grillat.

Förkoka rödbeta och morot, skala dem. Skär alla grönsaker i större klyftor. Med hjälp av grillen och en wok-platta. Grilla / woka alla grönsaker och tillsätt dem varma i salladsskålen. Rör om och servera med lammköttet.

Avocado-getoströra
3 mogna avocado
2 paket (Pirkka) getost stänger
lite olivolja, lite limesaft, peppar

Skiva allt i en skål och mosa flera varv med en gaffel. Klart att servera!




Grillad lammfilé, sallad från grillen och röra på getost och avocado

Marängtårta med citron och bär
Marängbottnar
lemon-curd
2 dl vispgrädde
3 dl blåbär och smultron

Bred ut lemon-curd mellan bottnen och täck in med vispgrädde, häll på bären, klart att avnjuta. Som socker på moset valde jag att servera choklad-doppade jordgubbar och färskananas till.

Trots att jag glömde lemon-curden hemma och inte fick tag på bra lax, så blev det en njutningsfull middag, se själv, några njutande vänner:




1 kommentar:

  1. Fantastiskt gott blev det. Tack för en härlig dag och kväll i Grundsunda! Kommer att minnas hela långa vintern.

    SvaraRadera